Greenbytes BV

IT-oplossingen voor zelfstandigen en KMO's

Windows 11: upgraden of wachten?

Geregeld krijgen we de vraag van klanten of ze nu al dan niet moeten upgraden naar Windows 11. Er bestaat geen eensluidend antwoord. Net zoals we bij Greenbytes altijd doen als we een vraag krijgen: we passen het antwoord aan de vraagsteller aan …

Een recent toestel upgraden leidt hoogst wellicht niet tot problemen. Veeleer zouden het oudere toepassingen kunnen zijn die roet in het eten gooien. Terugdraaien naar Windows 10 is dan nog een optie … of de oude applicatie aanpakken en eveneens proberen upgraden kan ook.

De moeite waard?

Als het niet veranderd is, koopt de Amerikaan het niet. Daarom zagen we in het verleden nooit een upgrade zonder wezenlijke verschillen aan de gebruikersomgeving. Wees niet bevreesd, het warm water is niet heruitgevonden, hoogstens wat ‘verschoven’ en de temperatuur is wat gestegen.

De eerste duidelijke aanpassing is het Start-menu. Jawel, ook nu weer wordt er aan geschroefd. Na de mislukte poging van Microsoft om met Windows 8 aanraakschermen en klassieke systemen naar elkaar toe te brengen zijn ze in Redmond wat voorzichtiger geworden. De startknop schuift naar het midden op, het Start-menu gedraagt zich weer wat anders. Iemand een appeltje? šŸ˜‰

Verdere belangrijke wijzigingen zijn er op vlak van beveiliging en de interfaces van toepassingen.

Systeemeisen

De lat ligt hoger om van Windows 10 naar 11 te gaan dan Microsoft ooit heeft durven eisen bij vorige versies: vanaf de 8e generatie Intel CPU’s kun je pas overschakelen en ook de AMD Ryzen chips van de eerste generatie geraken niet over de sloot. Aanvankelijk circuleerden er workarounds om ondanks het niet-behalen van deze requirements toch te kunnen upgraden … maar dat wordt afgeraden daar Microsoft met wat vertraging systematisch komt klagen en mogelijk in de toekomst het systeem zelfs kreupel maakt, zoals bij een niet-geactiveerd systeem.

Twijfel?

Nog niet overtuigd? Tijd om ons even te contacteren!

Windows 11: upgraden of wachten?
Schuiven naar boven